Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Att göra egen hudkräm är inte så krångligt som det låter. Dock är basen i denna salva en hemgjord ringblomsolja som ska dra i minst 3 veckor, så lite tålamod får man ha. I gengäld kommer din hud att tacka dig! För ringblomman är känd för sina fantastiska medicinska egenskaper. Den är läkande, antiseptisk, antimikrobiell, avgiftande och dessutom rik på östrogen.
Salvan kan användas som både cerat och till hela kroppen.
Och vi är flera som har känt av ringblommans läkande egenskaper.
Såhär skrev en person till mig som hade fått lite utsäde:
Jag fick frön av dig för ett år sedan och har gjort ringblomssalva av ringblommorna jag odlat. Denna salva är det _enda_ som hjälpt mot mina eksem på händerna!
Jag har haft starkaste kortisonet och massor av svindyra krämer och ändå var mina handflator så torra att de sprack. Dessa sprickor gjorde så fruktansvärt ont varje gång jag behövde tvätta händerna och smörja in dem. Hade detta problem i år innan jag hittade denna salva.
Så stort tack till dig!
Visst är det häftigt!
Utöver hemgjort ringblomsolja har jag i denna ringblomssalva dessutom jojobaolja, som är den olja som är mest lik vår egen huds fettar. Den fungerar därför jättebra till alla hudtyper och sägs balansera hudens produktion av talg samtidigt som att den skyddar och mjukgör. Jojobaoljan kan ersättas av mandelolja eller helt enkelt mera ringblomsolja.
I receptet används även en eterisk olja. Utöver att de eteriska oljorna doftar gott har de olika sorterna olika egenskaper (exempel: apelsin är avslappnande o ångestdämpande, pepparmynta är kylande o lokalbedövande, rosmarin är smärtlindrande o stärkande).
MEN eteriska oljor ALDRIG ska användas i koncentrerad form på huden!
De är frätande och en hudkräm ska max innehålla 1 % av den eteriska oljan.
OCH den som är allergisk ska vara extra försiktig med eteriska oljor.
Basen för ringblomssalvan är en hemgjord ringblomsolja. Den absolut bästa ringblomman att använda är sorten Resina som innehåller flest verksamma ämnen och eteriska oljor. Men det går att göra ringblomsolja på alla ringblommor.
Såhär gör du den:
Plocka kronbladen av ringblomman när daggen har dunstat av. Torka dem varmt, luftigt och mörkt i några dagar (lägg exempelvis ett tunt lager i en papperspåse som förvaras på vinden).
Efter några dagar läggs de lätt torkade ringblomsbladen i en glasburk. Häll på ekologisk olivolja eller rapsolja så bladen täcks. Sätt på ett lock och ställ glasburken i ett öst- eller västvänt fönster i minst 3 veckor. Kolla dagligen att bladen är täckta av olja (kommer de i kontakt med syra börjar de mögla).
Efter 3 veckor kan du sila bort kronbladen och använda oljan till salva.
3 dl ringblomsolja (se ovan)
1 dl jojobaolja
(alternativt mandelolja eller ringblomsolja)
80 g bivax
40 droppar eterisk olja (frivilligt)
OBSERVERA: se till att använda helt rena redskap då håller salvan längre. Du kan med fördel skålla sakerna med kokande vatten innan du börjar.
Häll upp ringblomsolja, jojobaolja och bivax i en värmetålig behållare.
Värm upp långsamt över ett vattenbad tills bivaxet har smält helt (rör om då och då).
Låt svalna till det når runt 40 grader. Häll i den eteriska oljan och blanda ordentligt.
Lägg upp salvan i rena burkar och låt den sätta sig i ytterligare 4-5 timmar innan locken åker på.
Har du använt rena redskap håller ringblomssalvan länge.
Att odla egna ringblommor är busenkelt! Strö ut några frön, kratta lätt och du kommer ha massor med blommor inom några månader. Och ju mera du skördar, desto mera blommar den.
Jag odlar alltid bara sorten Resina som innehåller flest av de gynnsamma ämnena och eteriska oljorna. Dessutom skördar jag bara kronbladen och låter basen (mittendelen) av blomman sitta kvar på plantan. Där bildas så småningom fröna som sedan skördas för att ge nya plantor nästa år.
Du kan alltså enkelt bli självförsörjande på både ringblomsblad och utsäde!
Vill du också skörda frön är det dock viktigt att ingen odlar andra ringblomssorter i närheten, annars kommer nästa års ringblommor inte vara sortäkta och därför innehålla mindre av de verksamma ämnena och eteriska oljorna.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss