Björklövsvatten (hårskölj)

Björklövsvatten (hårskölj)

Jag har inte använt köpe-schampo sedan december 2014 och har istället tillämpat vad vissa kallar det ”No Poo”- metoden. Ett till synes drastiskt beslut jag gjorde för att dels öka vår självhushållningsgrad (minska mängden av saker vi måste köpa), dels för att undvika att tvåla en del av mig själv in med en massa konstigheter, som sedan sköljs ner i avloppet. Istället gör jag ett helt naturligt hårvatten av björklöv och vatten.

Björklöven innehåller nämligen bland annat saponiner och eteriska oljor som både rensar och skummar lätt.


Du kan använda antingen torkade eller färska blad, dock behöver du en mindre mängd om löven är torkade. Men kom ihåg att blad från buskar och träd inte ingår i allemansrätten – så se till att enbart skörda från dina egna träd eller fråga markägaren innan du skördar från andras.

Se till att skörda bladen innan midsommar (då finns flest ämnen kvar) och tänk på att björken (Betula) blöder på våren, så skörda varsamt! 



Ingredienser

1 näve färska björkblad (alternativt 1-2 msk torkade)

2-3 dl kallt vatten



Gör såhär

Lägg björklöven i en stor glasburk och fyll på vattnet.


Låt bladen dra i vattnet i minst en halv timme – skaka då och då.


Sila bort löven och massera in björklövsvattnet i det torra håret.

Se till att massera hela din hårbotten grundligt också (gärna i två minuter eller mera). 


Skölja efter med rent vatten. Klart!

Nu har du naturligt rent hår utan några konstigheter!


Du kan förvara björklövsvattnet i kylskåpet några dagar, men ta gärna ut det några timmar innan du ska använda det, så det inte är kylskåpskallt när du ska massera in det i håret.



Jag använder björklövsvattnet 1-2 gånger i veckan. Resten av veckans dagar räcker det att kamma/ borsta håret grundligt för att det ska se fräscht ut.


Om du slutar använda vanligt schampo kan det ta några månader för håret att vänja sig vid det nya läget. Så ge inte upp bara för att håret verkar flottigt i början! Viktigt i denna process (och överhuvudtaget) är att kamma eller borsta håret grundligt varje dag. MEN vi är alla olika, och vad som funkar för mig, kanske inte funkar för dig. Du får därför testa dig fram om du vill lyckas med No-poo (alltså bli schampo-fri).



Innan du plockar: TÄNK på att björken blöder på våren, så ta inte för mycket från samma träd!



Tips I: Vill du ha ett mera väldoftande hårskölj kan du göra björkvattnet kvällen innan du ska använda det och tillsätta exempelvis lavendelblommor eller väldoftande rosenblad. På morgonen silar du bort alla löv och blommor och gör som vanligt.



Tips II: Vill du ha hårskölj till hela vintern? Skörda då in grenar med löv innan midsommar och torka löven mörkt och varmt. När löven är helt torkade repas de av och förvaras i lufttäta burkar på en mörk plats. De torkade löven används på samma sätt som färska, men kan behöva dra lite längre i vattnet.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!


Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering