Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
I vårt försök på att bli så självhushållande som möjligt och stödja grödor som framställs här i Sverige är jag egentligen ingen stor fan av just ris. Men några gånger om året unnar jag mig att göra risotto på ekologiskt arborio-ris som odlas i norra Italien och lugnar mig med att riset inte har rest hit från andra sidan klotet, utan faktiskt kommer från Europa… I denna risotto gifter sig nässlorna på ett underbart sätt med buljongen, purjolöken och osten och den går såklart att göra när som helst på året om du har sett till att spara lite nässlor i landen eller frysen!
Som huvudrätt räcker receptet till 4 personer eller till 6 personer som förrätt.
150 g nässelskott och blad
4 msk olja
500 g risottoris
2 klyftor hackat vitlök
1 skivat purjolök
1 dl torr äppelcider/ vitt vin
1 msk torkat rosmarin
1 l varm kyckling- eller grönsaksbuljong
½ dl olivolja
100 g färskriven torr ost
Salt och peppar
Skölj nässlorna grundligt och förväll dem sedan genom att sänka ner dem i kokande vatten i 2 minuter. Skölj nässlorna snabbt i kallt vatten så kokprocessen stannar av. Pressa sedan ut vattnet ur nässlorna och hacka dem fint. Lägg nässlorna åt sidan och börja med risotton.
Värm upp oljan i en gryta. Häll i risottoriset och låt det sjuda vid mellanhög värme i 5 minuter under ständig omrörning tills riskornen blivit lätt genomskinliga.
Lägg hackat vitlök och purjolök i grytan och steka ihop med riset i någon minut. Akta så vitlöken inte bränns vid! Ha i rosmarin och äppelcider och efter någon minut häller du i ungefär 2 dl av den varma buljongen.
Nu är det viktigt att röra ganska ofta. Sänk eventuellt värmen lite så riset bara småkokar. När riset har sugit upp buljongen häller du i 2 dl till och fortsätter så tills all buljong har används. Ha i de hackade nässlorna ihop med sista omgån¬gen buljong. Testa om riset har bra tuggmotstånd. Känns de för hårda kan du ha i en klunk kokande vatten.
Ta av grytan från värmen och rör ner olivoljan och den rivna osten.
Smaka av med salt och peppar.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss