Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Vår gamla gård har hela kolonin med brännässlor (Urtica dioica). Nässlan är oftast opopulär (kanske särskild hos barnen) fast denna brännande örten är så fullspäckat med nyttigheter att den inte bara är oerhört hälsosam för oss människor; den kan också användas för att göra ett väldigt effektivt gödselvatten OCH gamla hönsböcker ifrågasätter dessutom om hönsen överhuvudtaget kan överleva vintern utan torkade nässlor. På vår gård ser vi därför till att använda nässlan så mycket som möjligt och den är efterlängtat – särskild efter den kalla vintern – där den på nästan mirakulös vis dyker upp helt av sig själv år efter år efter år…
För 4 personer
250 g. nässelblad och toppskott (INGA stjälkar!)
1 finhackat lök
2 vitlöksklyftor
4 potatis, skalade och i bitar
2 jordärtskockor, skalade och i bitar
¼ skivat purjolök
½ dl. vitt vin
1 liter (hemgjort) kycklingbuljong
En smörklick
Salt och peppar efter behov
Skölja nässlorna GRUNTLIGT gärna flera gånger.
Steka potatis- och jordärtskockabitarna i en stor gryta ihop med lök i smör tills löken börjar bli genomskinlig.
Lägg i purjolöken och pressa ner vitlöken och bryn i någon minut (försiktigt så det inte bränns).
Ha sedan i brännässlorna och lät allting fräsa i ungefär 3 minuter.
Häll i det vita vinet och efter 1 minut kycklingbuljongen och lät det koka i 15-20 minutter.
Mixa soppan helt slät och smaka av med salt och peppar.
Soppan är både gluten- och mjölkfri.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss