Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Dessa chips kan göras av den grönska som är tillgänglig när du blir sugen på egna chips. Det går lika bra med kirskål och brännässlor som med exempelvis svartkål eller grönkål.
Det är perfekt (och mycket gott!) att göra dem på lite större nässelblad. Tänk bara på att sakerna har ungefär samma storlek och tjocklek – annars blir inte resultatet jämnt.
Men skördar du från naturens skafferi ska du bara skörda saker du känner igen och se till att lämna kvar åt andra.
Tänk också på att exempelvis flera fjärilsarter är beroende av brännässlan för att kunna föröka sig, så lämna alltid nässelstånd kvar åt de vilda djuren!
100-200 g grönska (nässlor/ kirskål/ svinmålla/ kål)
1-2 msk matolja
(ört)salt
Skölj grönskan noga. Torka sedan i en kökshanduk.
Tillsätt olja och några nypor salt och vända runt med händerna tills alla blad är täckta med olja.
Fördela grönskan på en plåt och rosta i ugnen vid 200 grader i ungefär 8 minuter.
Se till att bitarna inte ligger på varandra.
Rör om då och då.
När ogräset känns frasig är det klart.
Se upp så chipsen inte bränns vid!
Flera fjärilsarter – bland annat nässelfjärilen – är beroende av brännässlan
för att föröka sig. Låt därför alltid ett nässelstånd stå orört åt dem!
Och skörda inte från plantor där det har ätits på bladen.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss