Nässelchips
Aioli

Nässelchips

 

Dessa chips kan göras av den grönska som är tillgänglig när du blir sugen på egna chips. Det går lika bra med kirskål och brännässlor som med exempelvis svartkål eller grönkål.

Det är perfekt (och mycket gott!) att göra dem på lite större nässelblad. Tänk bara på att sakerna har ungefär samma storlek och tjocklek – annars blir inte resultatet jämnt.

 

Men skördar du från naturens skafferi ska du bara skörda saker du känner igen och se till att lämna kvar åt andra.

Tänk också på att exempelvis flera fjärilsarter är beroende av brännässlan för att kunna föröka sig, så lämna alltid nässelstånd kvar åt de vilda djuren!







Ingredienser

100-200 g grönska (nässlor/ kirskål/ svinmålla/ kål)

1-2 msk matolja

(ört)salt


 





Gör såhär

Skölj grönskan noga. Torka sedan i en köks­handuk.

Tillsätt olja och några nypor salt och vända runt med händerna tills alla blad är täckta med olja.

Fördela grönskan på en plåt och rosta i ugnen vid 200 grader i ungefär 8 minuter.

Se till att bitarna inte ligger på varandra.

 

Rör om då och då.

När ogräset känns frasig är det klart.

Se upp så chipsen inte bränns vid!




Värt att tänka på:

Flera fjärilsarter – bland annat nässelfjärilen – är beroende av brännässlan

för att föröka sig. Låt därför alltid ett nässelstånd stå orört åt dem!

Och skörda inte från plantor där det har ätits på bladen.




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!




Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering