Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
…och här pratar jag inte om en skum äggbaserad drink utan om världens enklaste efterrätt som barnen dessutom älskar! Vi gör den när vi har mycket ägg över (exempelvis på våren när värpandet kommit igång på riktigt) och den går att variera i nästan det oändliga. En personlig favorit är äggtoddy med en klick björnbärssylt. Men testa också med lakritspulver och hallonsylt – roligt och annorlunda!
Tänk på att doppa äggen i kokande vatten innan du knäcker dem – särskilt om du gör den på egna ägg. Salmonella-bakterierna sitter utanpå äggskalen och då efterrätten är rå, är det bra att för säkerhets skull döda eventuella bakterier innan du knäcker äggen.
Receptet räcker till 4-6 personer
3 ägg
6 msk socker
Doppa äggen i kokande vatten. Knäcka äggen i en skål och vispa dem ihop med sockret med en elvisp i ungefär 5 minuter till en ljus och luftigt smet. Tillsätt en eventuell torr smaksättare och vispa lite till. Lägg upp i portionsskålar och kyla tills serveringen.
1 msk kakaopulver vispas in på slutet
1 tsk vaniljpulver vispas in på slutet
1 tsk lakritspulver vispas in i toddyn och 1 tsk hallonsylt blandas slarvigt in innan servering
1 tsk björnbärssylt blandad slarvigt in i smeten innan serveringen
1 msk rivit (ekologiskt!) citronskal rörs ner efter vispningen
Portionen toppas med 5 färska blåbär
½ tsk kanelpulver vispas in på slutet ihop med 1 msk rivit (ekologiskt!) apelsinskal
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss