Äggtoddy

Äggtoddy


…och här pratar jag inte om en skum äggbaserad drink utan om världens enklaste efterrätt som barnen dessutom älskar! Vi gör den när vi har mycket ägg över (exempelvis på våren när värpandet kommit igång på riktigt) och den går att variera i nästan det oändliga. En personlig favorit är äggtoddy med en klick björnbärssylt. Men testa också med lakritspulver och hallonsylt – roligt och annorlunda!

Tänk på att doppa äggen i kokande vatten innan du knäcker dem – särskilt om du gör den på egna ägg. Salmonella-bakterierna sitter utanpå äggskalen och då efterrätten är rå, är det bra att för säkerhets skull döda eventuella bakterier innan du knäcker äggen.



Receptet räcker till 4-6 personer




Ingredienser

3 ägg

6 msk socker





 

Gör såhär

Doppa äggen i kokande vatten. Knäcka äggen i en skål och vispa dem ihop med sockret med en elvisp i ungefär 5 minuter till en ljus och luftigt smet. Tillsätt en eventuell torr smaksättare och vispa lite till. Lägg upp i portionsskålar och kyla tills serveringen.

 

 



Smaksättningsförslag

1 msk kakaopulver vispas in på slutet

1 tsk vaniljpulver vispas in på slutet

1 tsk lakritspulver vispas in i toddyn och 1 tsk hallonsylt blandas slarvigt in innan servering

1 tsk björnbärssylt blandad slarvigt in i smeten innan serveringen

1 msk rivit (ekologiskt!) citronskal rörs ner efter vispningen

Portionen toppas med 5 färska blåbär

½ tsk kanelpulver vispas in på slutet ihop med 1 msk rivit (ekologiskt!) apelsinskal



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering