Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Det är inte många i Sverige som kan skatta sig så lyckliga att de har ett eget mandelträd, och därmed är självförsörjande på mandlar. Vi andra får köpa mandelmjöl eller hela mandlar och mala dem själv. Men utöver att det är busenkelt att göra egen marsipan, är en stor fördel att man vet exakt vad den är gjort på, och den smakar underbart!!! Den hemgjorda marsipanen kan användas precis som vanlig marsipan; som skal till tårta; i kakor (exempelvis de danska kransekager) och till hemgjort marsipangodis – mums!
Receptet nedan ger 300-400 g. färdig
marsipan (beroende på vad man sötar med).
250 g. mandelmjöl
(alternativt hela mandlar som man malar själv)
150 g. florsocker
(alternativt 2-4 msk honung)
2-3 msk vatten
Blanda mandelmjöl och florsocker. Samla marsipanen med så lite vatten som möjligt (OBS inte för mycket i början – då blir marsipanen för blöt) – det tar någon minut. Färdig!
Den hemgjorda marsipanen, som är naturligt gluten-
och mjölkfri, kan förvaras i kylskåpet 1-2 veckor i en
plastpåse där all luft har pressats ur.
de hela mandlarna och ta bort skalen innan du mal
dem. Fast se då till att de är HELT torra innan de mals.
du ersätta vattnet med exempelvis fruktsaft eller sprit.
till exempelvis en prinsesstårta – kavla den då till en
jämn pannkaka mellan 2 bitar plastfolie. När marsipanen
ska monteras på tårtan går det enklast att styra den om
man har kvar ena plastfolien (den som kommer att ligga
överst) och försiktigt drar av den när marsipanen ligger
på tårtan.
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss