Rödbetor i ugn

Rödbetor i ugn

Nästan inget slår nyskördade rödbetor – och i detta recept är det inte nödvändigt att skala rödbetorna om de faktiskt är nyskördade – som de alltid är det i vår gårdsbutik. Har du dessutom turen att få tag på de ekologiska rödbetorna med blasten kvar, se då till att ta vara på den exempelvis genom att servera en ljummen sallad gjort på stekt rödbetsblast.


Hos oss räcker receptet till 4 vuxna.




Ingredienser:

4-5 rödbetor i tärningar

¾ tsk. salt

50 g. smör/ margarin i tärningar


Hackat citronmeliss

Eventuellt en skvätt balsamvinäger eller citronsaft




Gör såhär:

Skär av toppen och eventuella rötter.

Om betorna är nyskördade behövs de inte skalas, men annars skala och tärna dem.

Lägg i ett ugnsfast fat och strö över salt.

Lägg vid det tärnade smöret/ margarinet.


Rosta dem i ugnen vid 175 grader i 45 minuter till 1 timme - rör om några gånger.


Precis innan serveringen strös den hackade citronmelissen över (och eventuellt en skvätt balsamvinäger eller citronsaft).



Ugnsrostade rödbetor är jättegott tillbehör till exempelvis stekt fisk eller köttbullar.


Rätten är naturligt glutenfri och kan göras mjölkfri om man använder margarin istället för smör.



Tips: Har du ingen citronmeliss hemma – använd då istället en annan färsk ört som passar bra till maten du gör.



Tips 2: Ta till vara på hela råvaran genom att servera en ljummen sallad gjort på stekt rödbetsblast.



Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-13:00)

(Söndag 23 februari 10:00-13:00)

(Lördag 29 februari 10:00-13:00)

(Söndag 1 mars 10:00-13:00)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

(Söndag 22 november 10:00-14:30)

(Söndag 29 november 10:00-14:30)




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Ringblomssalva 

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering