Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss
Om du ändå ska göra exempelvis Rösti eller har gott om egna potatisar, kan du se till att göra eget potatismjöl. Det som tar längst tid är att skala potatisen och riva den för hand, men om du har en matberedare, är det ganska snabbt gjort – och inte svårt alls. Då jag inte tål gluten och bakar all bröd vi äter själv, är potatismjöl en viktig ingrediens i de naturligt glutenfria bröden (se exempelvis recepten på Danskt rågbröd och Frukostfrallor).
2 kilo potatis ger mellan 150-175 g. potatismjöl.
2 kg. fast potatis
Vatten
Skala och riva potatisen fint.
Lägg den finrivna potatisen i en finmaskig sil med en skål under.
Häll över kallt vatten så att det täcker potatisen i silen och lät de rivna potatisarna dra i några minuter. Krama sedan ut vattnet ur potatisarna.
Lät vattnet i skålen vila i 8-10 minuter varefter du försiktigt häller av vattnet.
På botten av skålen ligger nu den blöta potatismjölen.
Skrapa ut på en bakpappersklädd plåt och torka potatismjölet vid 50 grader i 15-30 minuter med ugnsluckan på glänt. Rör i mjölet då och då.
Förvara det svalnade (och helt torkade) potatismjölet tort.