Genevad
Nygård - självförsörjning, lantrasdjur
och småskalig ekologisk odling
Många tror det är krångligt att hålla på med surdegar, men just denna behöver inte matas och det är därför hur enkelt som helst att baka på den!
Jag använder den till det naturligt glutenfria rågbrödsliknande brödet Glutenfria Dansken.
100 g majsmjöl
100 g vatten
10 g jäst
¼ tsk salt
Blanda ingredienserna och lägg surdegen i en glasburk med lock.
Placera surdegen i rumstemperatur i 1 dygn med lössittande lock. Sedan är den klar att baka med!
Surdegen är naturligt gluten- och mjölkfri.
Tips: Förvara surdegen i kylskåpet om den inte ska användas direkt eller du har tagit undan 200 g. av degen från det glutenfria danska rågbrödet för att spara till nästa gång du bakar. Ta fram surdegen från kylen 3-7 timmar innan du ska baka med den så att jästkulturen vaknar till liv.
OBSERVERA: Denna surdeg ska inte matas. Den ska helt enkelt bara förvaras i kylskåpet fram till den ska användas. När du bakar Glutenfria dansken använder du HELA surdegen och gör en deg på den ihop med de övriga ingredienserna till brödet. När degen är klar tar du undan 200 g. som blir din surdeg till nästa brödbak. Denna förvaras då i kylskåpet i en glasburk fram till dess.
Enklare än såhär blir det inte att baka med surdeg!
Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.
(Lördag 22 februari 10:00-13:00)
(Söndag 23 februari 10:00-13:00)
(Lördag 29 februari 10:00-13:00)
(Söndag 1 mars 10:00-13:00)
(Söndag 14 juni 10:00-14:00)
(Söndag 19 juli 10:00-14:00)
(Söndag 15 november 10:00-14:30)
(Söndag 22 november 10:00-14:30)
(Söndag 29 november 10:00-14:30)
Boka en Rundvisning på gården
eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv
Gård o Torp, nr. 2, 2020
Se mera under Om oss