Surdeg (glutenfri)

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Surdeg (glutenfri)

Många tror det är krångligt att hålla på med surdegar, men just denna behöver inte matas och det är därför hur enkelt som helst att baka på den!

Jag använder den till det naturligt glutenfria rågbrödsliknande brödet Glutenfria Dansken.




Ingredienser


100 g majsmjöl

100 g vatten

10 g jäst

¼ tsk salt






Gör såhär



Blanda ingredienserna och lägg surdegen i en glasburk med lock.


Placera surdegen i rumstemperatur i 1 dygn med lössittande lock. Sedan är den klar att baka med!



Surdegen är naturligt gluten- och mjölkfri.



Tips: Förvara surdegen i kylskåpet om den inte ska användas direkt eller du har tagit undan 200 g. av degen från det glutenfria danska rågbrödet för att spara till nästa gång du bakar. Ta fram surdegen från kylen 3-7 timmar innan du ska baka med den så att jästkulturen vaknar till liv. 



OBSERVERA: Denna surdeg ska inte matas. Den ska helt enkelt bara förvaras i kylskåpet fram till den ska användas. När du bakar Glutenfria dansken använder du HELA surdegen och gör en deg på den ihop med de övriga ingredienserna till brödet. När degen är klar tar du undan 200 g. som blir din surdeg till nästa brödbak. Denna förvaras då i kylskåpet i en glasburk fram till dess. 


Enklare än såhär blir det inte att baka med surdeg! 




Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 22 februari 10:00-12:30)

(Söndag 23 februari 10:00-12:30)

(Lördag 29 februari 10:00-12:30)

(Söndag 1 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Söndag 14 juni 10:00-14:00)

(Söndag 19 juli 10:00-14:00)




Slakt för självhushåll

(Söndag 15 november 10:00-14:30)

Söndag 22 november 10:00-14:30

Söndag 29 november 10:00-14:30




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Vamé, juni 2020

Gård o Torp, nr. 2, 2020

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

Se mera under Om oss





Senaste recept

Leverpastej

Krusbärsvin

Skörda nässelfrön

Syrad ormlök

Fermenterad mjölkört (te)

Fläderchampagne

Nässelchips

Fläderbärkapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering