Nässelpasta, glutenfri

Genevad 

  Nygård             - självförsörjning och småskalig

ekologisk odling

Nässelpasta, glutenfri


Att göra egen naturligt glutenfri pasta tar sin lilla tid, men belöningen är stor! Du har inte bara fullständigt koll på råvarorna, jag lovar dig: den hemgjorda pastan slår glutenfri köpepasta med hästlängder! Och genom att fylla degen med brännässlor blir pastan extra nyttig. Hinner du inte skörda nässlor kan du göra pastan utan, men se till att inte ha bråttom utan försök att hinna njuta av hantverket!



Receptet räcker till 4 personer




Ingredienser

75 g späda nässelskott och blad (INGA stjälkar!)

2 dl vatten

3 ägg

2 msk Fiberhusk

½ tsk salt

Ungefär 250 g majsmjöl



Majsmjöl till utrullningen

Salt och olivolja till kokvattnet



 

Gör såhär

Skölj nässlorna grundligt och förvälla dem i kokande vatten i någon minut. Få kokprocessen att stanna av genom att skölja dem i kallt vatten. Pressa vattnet ur nässlorna.


Mixa de förvällda nässlorna med de 2 dl vatten. Rör sedan ihop nässelröran och äggen med en elvisp. Rör in salt och fiberhusk och låt stå i 2 minuter så fiberhusken sväller.

Arbeta in majsmjölet lite i taget och knåda degen med händerna tills den känns lättarbetat och inte kladdar.



Ta ut en liten handfull deg och platta till den med handflatan. Kör sedan pastadegen igenom en pastamaskin till arket är ungefär 1 mm tjockt. Mjöla degen med majsmjöl om den är för kladdig. Välj slutligen vilken bredd du vill ha på pastan.


Koka pastan i en stor gryta med lätt saltat vatten ihop med 1-2 msk olivolja i ungefär 1 minut.


Servera sedan direkt.



Den glutenfria nässelpastan är jättegod som en förrätt med kirskålspesto, olivolja och färskriven parmesan eller som en matigare huvudrätt med en enkel tomatsås till ihop med en god sallat och några skivor bröd. 




Tips I

Se till att använda det avsmalnade vattnet du förvällde nässlorna i som gödselvatten åt dina grönsaker.



Tips II

Testa att tillsätta andra örter istället för brännässlor och hitta på så sätt din egen favoritpasta! Och hinner du inte fixa till örter går det såklart att göra den utan!




Här finns flera recept från Naturens Skafferi


Björklövsvatten (hårskölj)


Björksirap


Bönröra med kirskål


Fläderblomsaft


Hallonsaft


Kirskålspesto


Nässelpasta, glutenfri


Nässelrisotto


Nässelsoppa


Nässelsås


Nässelvatten


Smörstekt svinmålla m vitlök


Stekt kirskål m fetaost


Syrensocker




Under fliken Recept ligger dessutom många flera inspirerande recept!



Vill du lära dig mera om Naturens skafferi?


Klicka här – då kan du läsa om min kurs! 


Kontakt


Tina Melkersson


Tel. 0709-700 822

tina@genevadnygard.se







Instagram

Vardagliga bilder av livet på gården på Facebook eller Instagram.

Aktuellt


Kurser 

Ympa fruktträd

(Lördag 23 februari 10:00-12:30)

(Söndag 3 mars 10:00-12:30)

(Lördag 9 mars 10:00-12:30)

EXTRAINSATT DATUM

(Söndag 10 mars 10:00-12:30)

 


Naturens skafferi

(Lördag 1 juni 10:00-13:00)

Söndag 30 juni 10:00-13:00

Söndag 28 juli 10:00-13:00




Slakt för självhushåll

(Söndag 10 november 10:00-14:00)

EXTRAINSATT DATUM

Söndag 17 november 10:00-14:00




Boka en Rundvisning på gården


eller en föreläsning om vår resa mot ett självhushållande liv






Radio o annat

Magasin Laholm sommar 2017

Hallandsposten mars 2017

Julmat i P4 Halland dec 2016

"Människor och tro" i P1 okt. 2016

Se mera under Om oss





Senaste recepten

Nässelchips

Fläderbärskapris

Bärcurd m fläderblommor

Johannesörtolja (hudvård)

Nässelpasta, glutenfri

Äggtoddy

Nässelrisotto

Björklövsvatten (hårskölj)

Stekt kirskål med fetaost

Björksirap





Senaste blogginlägg

Den nödvändiga slakten...

3,6 miljoner färre sniglar?

Fallfrukt till grisarna

Riktiga påskkycklingar

Egentillverkat björksirap

Skafferi inventering